Smartklockor, precis som många andra moderna teknologiska enheter, har fört med sig diskussioner om eventuella hälsorisker. Klockan är aldrig utan risk med tanke på att den kan vara gjord av material som är mer eller mindre lämpliga för dig.
Om du är noga med rätt typ av klocka för barn så bör du också betänka hur klockan påverkar din hälsa. Detta särskilt när det handlar om en smartklocka som fungerar med Bluetooth eller wifi.
Här är några av de aspekter som ofta diskuteras när det gäller hälsorisker associerade med smartklockor:
Smartklockor sänder ut elektromagnetisk strålning (EMF) eftersom de använder wi-fi, bluetooth och ibland mobilnät för att kommunicera. Detta gör det möjligt att använda smartklocka för att mäta blodtryck och skicka informationen till molnet för att spara den och analysera.
Även om nivåerna av strålning är mycket låga och anses vara säkra enligt de nuvarande riktlinjerna finns det en pågående debatt om långtidseffekterna av kontinuerlig exponering för låga nivåer av EMF. Det finns också rekommendationer som gör gällande att du bör stänga av bluetooth eller wifi funktionen då du har klockan på dig.
Vissa användare kan uppleva hudirritation under eller runt området där smartklockan bärs. Detta kan bero på allergiska reaktioner på materialen i klockbandet eller klockans chassi, ansamling av fukt under enheten, eller irritation från långvarig friktion eller tryck.
Det är ju även möjligt att bli irriterad av det klockarmband som finns på smartklockan. Detta går att lösa genom att byta armband. Om du inte trivs med plast eller gummi så kan du se på möjligheten till tyg eller kanske en metall som fungerar bra för dig.
Överanvändning av tekniska enheter, inklusive smartklockor, kan bidra till stress, sömnstörningar och ångest, särskilt om de används för att kontinuerligt kontrollera meddelanden eller nyheter. Det finns också en oro för att ständig anslutning kan leda till övervakningsstress där individer känner sig tvungna att ständigt vara tillgängliga och reagera på meddelanden.
Användning av smartklockor, särskilt före sänggåendet, kan störa sömnmönster. Detta är inte bara på grund av störningar från meddelanden utan även på grund av exponering för blått ljus från skärmen vilket kan störa kroppens produktion av melatonin, ett hormon som reglerar sömn.
Fundera lite på om du ska spåra sömn med smartklocka:
Som med alla batteridrivna enheter finns det en liten risk för batterirelaterade incidenter, såsom överhettning eller i sällsynta fall explosion. Det är viktigt att använda och ladda enheten enligt tillverkarens instruktioner för att minimera dessa risker.
Medan smartklockor erbjuder många praktiska fördelar så är det viktigt att vara medveten om potentiella hälsorisker. De flesta av dessa risker är dock låga och kan minimeras genom medveten användning och goda digitala vanor. Det inkluderar att begränsa användningen före sänggåendet, välja hypoallergena material för klockband, regelbunden rengöring av enheten, och att följa tillverkarens riktlinjer för användning och laddning. Som alltid ska du fundera på om det finns specifika hälsobekymmer eller frågor. Då är det bäst att konsultera med en läkare eller annan person som är kunnig inom området.
Genom att använda våra tjänster godkänner du vår användning av cookies. (Läs mer)
Johannebergsgatan 3, 41255, Göteborg | [email protected] | 031-16 67 70
2024 © Braklocka.se